Metalurški fakultet u Sisku – studentski portal

Novosti

Mineraloška zbirka Metalurškog fakulteta

03. srp. 2020.

Da li ste znali da je zemljina kora sazdana od tvari koje zovemo mineralima te da je do danas otkriveno oko 3000 minerala, ali ih je samo stotinjak šire rasprostranjeno? Oni su bitan sastojak ruda iz kojih dobivamo metale, a poneki su vrlo rijetki i dragocjeni – primjerice dijamanti. Minerali su bili vrlo važni za razvoj ljudskoga društva i napredak civilizacije.

Čovjek kamenog doba služio se priprostim alatom napravljenim iz kremena. Prije otprilike 10.000 godina ljudi su ovladali umijećem vađenja bakra iz njegovih prirodnih ruda, a onda je izum bronce, najavio dolazak brončanog doba. Željezno doba, posljednje tehnološko i kulturno razdoblje prapovijesti, obilježeno je razvojem metalurgije željeza i njegovom širokom uporabom u proizvodnji oruđa, oružja pa i nakita.

Ako ste ljubitelj povijesti, ako želite vidjeti i doživjeti bogatstvo minerala upoznajte se s našoj mineraloškom zbirkom na Metalurškom fakultetu u Sisku! Ako želite upoznati svojstva minerala te kako iz njih suvremenim postupcima proizvesti danas najdragocjenije metale i njegove legure – ČELIK, ALUMINIJ, MAGNEZIJ, TITAN, ZLATO – posjetite nas!

Metalurški fakultet u Sisku | 2024. | Sva prava pridržana web:Viktor