Metalurški fakultet u Sisku – studentski portal

Novosti

Skok u znanost

20. lis. 2021.

I ove godine sisačka knjižnica, u suradnji s Metalurškim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, nastavlja s projektom „Skok u znanost“ kojemu je cilj pobuditi interes djece i mladih za znanost i znanstvena istraživanja. Ovoga je puta tema projekta primjena računala te važnost i prednosti računalne tehnologije u svakodnevnom životu.

Na prvom susretu djeca su upoznata s iznimno popularnom industrijom videoigara, prikazane su im sve faze razvojnog puta jedne videoigre te su upoznata s mogućnostima obrazovanja u području razvoja videoigara u našem gradu i županiji. Na radost svih mališana, zajedničkim su snagama s doc. dr. sc. Jakovom Baletom izradili i svoju prvu videoigru – „Pas i mačka“. U izradi predavanja sudjelovao je i Damijan Cerinski, mag. ing. aeroing.

Dan kasnije doc.dr.sc. Ivan Jandrlić održao je predavanje na temu „Računala i obrada metala“. Uz svakodnevne aktivnosti, računala i računalni programi danas uvelike pomažu radnicima i znanstvenicima u obavljanju svojih poslova. Kroz zanimljivo predavanje učenicima su se prezentirali neki od primjera korištenja računala pri oblikovanju metala lijevanjem, deformacijom i CNC obradom. Nadalje opisano je kako nam računala pomažu pri izradi modela, alata, kontroli dimenzija proizvoda i istraživanju proizvodnih procesa prerade metala. Naglasak je na povećanju preciznosti, kvalitete proizvoda i povećanju učinkovitosti proizvodnje.

Neka predavanja održana su online. Prof. dr. sc. Ljerka Slokar Benić, u suradnji s izv. prof. dr. sc. Andrejom Carek sa Stomatološkog fakulteta, održala je putem platforme Zoom predavanje na temu „CAD/CAM tehnologija u dentalnoj medicini“. Prikazane su mogućnosti i prednosti računalno vođenog planiranja fiksnoprotetičke terapije u djece. Računalno oblikovanje i strojna izrada nadomjestka (CAD/CAM) sustav je izrade dentalnih nadomjestaka. Materijali koji se mogu koristiti u CAD/CAM sustavima su: tvornički blokovi različitih metala, polimera, voskova te silikatnih i oksidnih keramika. Primjena CAD/CAM tehnologije smanjuje troškove zubnog laboratorija, a izrada nadomjestka traje kraće nego primjenom konvencionalnih tehnika izrade. Računalna izrada nacrta protetičkog rada do optimalnog oblika slijedi nakon intraoralne digitalizacije izbrušenih zubi, a prije glodanja – pretvorbe virtualnog protetičkog rada u stvarni. Prikazane su faze konstruiranja rada od uređivanja virtualnog modela, određivanja smjera uvođenja protetičkog rada na zub nosač, ucrtavanja linije preparacije do oblikovanja definitivnog rada. Nakon predavanja, u raspravi, publika je izrazila veliko zadovoljstvo i oduševljenje viđenom prezentacijom odnosno temom.

Dr. sc. Tin Brlić održao je predavanje pod nazivom „Čiribu čiriba: budućnost ispitivanja materijala“. Razne tehnologije kojima se oblikuju materijali, ispitivanja i znanstvena istraživanja imaju pred sobom izazov kako i na koji način pomoću računalne tehnologije kontinuirano promatrati promjene koje se javljaju tijekom procesa deformacije, odnosno promjene oblika i dimenzija materijala. Što je budućnost u promatranju promjene oblika i dimenzija materijala u industriji ili svakodnevnim životnim situacijama učenici su saznali na ovom predavanju.

Metalurški fakultet u Sisku | 2024. | Sva prava pridržana web:Viktor